torsdag 29 april 2010

Matfascist, javisst!


Jag bara måste lägga upp den här serien här, kände verkligen igen mig. (För mer serier, se Basses bästa)

/Mama Bear

Fotnot: Stockmann är ett anrikt varuhus i Helsingfors

onsdag 28 april 2010

Köttklistret nerröstat


Hurra, lite goda nyheter ibland! Europaparlamentets miljöutskott har tagit sitt förnuft till fånga och röstat ner det s.k. köttklistret som godkändes i februari (se artikel i DN). I maj kommer hela Europaparlamentet att rösta om resolutionen. Om hälften av ledamöterna röstar för att stoppa köttklistret tillåts det inte. Vi hoppas verkligen att en sådan vidrig produkt inte får släppas på marknaden!

Köttklistret framställs ju av blod från kor och grisar. Det består av två enzymer som förekommer i blod: trombin, som är centralt för blodets koagulation, samt fibrinogen, ett lösligt protein i blodplasma, som vid koagulation omvandlas till olösliga trådar av fibrin. Idén är att man ska kunna klistra ihop små bitar av kött så att de ser ut som enhetliga köttstycken. Nog är livsmedelsindustrin kreativ när det gäller att fuska och trixa! Tänk om de istället lade sin energi på att producera mat som är naturlig, kvalitativ och hälsosam? Man kan ju alltid drömma...

måndag 26 april 2010

Ost, jordbakterier och Arlas hemliga tillsatser.

Det är inte lätt att handla ost. Jag (Papa) föredrar extremt starka ostar, sådana som lämnar en stickande känsla i munnen. Min motpart föredrar dem absolut inte så därför blir det ofta tvist om osten. Vad vi båda är överens om är att osten inte ska innehålla något annat än mjölk, syrningsbakterier, löpe och salt. På två hyllor, vardera 7 meter långa, hittade vi tre ostar med enbart de ingredienserna. Två av dem smakar, enligt mig, inte någonting över huvudtaget. Vi tog en färdigskivad, ekologisk Gouda. Hur ekologiskt det nu är med energikrävande fabrikshyvling och överdimensionerande plastförpackningar. Hädanefter kommer vi att köpa ostarna över Hötorgshallens ostdisk.

Vad innehåller då ostarna? Främst konserveringsmedel som E 202, E 235 och E 251. E 235 används för att bespruta ostarna och döda bakterier. Det används också i medicin och veterinärmedicin. Att det förekommer konserveringsmedel i ost är lite märkligt då ost från början kom av att man bevarade mjölken då det inte var säsong (nu för tiden har mjölk ingen säsong). Men märkligare måste ändå vara förekomsten av färgmedel i ost. Hur gul måste din ost vara för du ska äta den?

E 509 (kalciumklorid) är tydligen någonting som Arla sätter till i sina ostar utan att deklarera det. Kalciumklorid tillsätts för att jämna ut kalciumhalten. Följande ostar innehåller E 509: Arla Hushållsost 26% Arla Hushållsost 17% Arla Stureost 38% Arla Edamer 23% Klöver Gouda 30% Billinge Original 26% Billinge Ekologisk 26% Billinge 17% Billinge 10% Arla Herrgård Ekologisk 28% (saxat från en kommentar av Sandra på http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=32417). Det är alltså ostar utan tillsatser med tillsatser. Följande ostar ska tydligen vara helt utan E 509: Västan mild 10% och 5 % Edamer Jämtgård Gilleost (saxat från samma Sandra).

Vilken ost brukar ni köpa?

torsdag 22 april 2010

Jordens dag



Idag, den 22:a april, är det Jordens dag (Earth Day). Tyvärr så uppmärksammas det ju knappt alls här i Sverige, trots att denna dag firats årligen sedan 1970. Poängen med dagen är i varje fall att uppmärksamma världens miljö- och klimatproblem och självklart att sträva efter ett hållbart och hälsosamt samhälle för oss alla. Värt att fira, tycker vi!

onsdag 21 april 2010

Några kemikaliefria tips

Med anledning av den nya filmen Underkastelsen (se föregående inlägg) tänkte vi dela med oss om några tips för ett mer kemikaliefritt liv. Det mest självklara är förstås: VÄLJ EKOLOGISKT! Men här följer några andra saker du kan göra:

  • Se över dina städprodukter. Ugnsrengöring, tvättmedel, fönsterputs m.m. är ofta riktiga kemikaliecocktails. Dessutom är det dyrt. Det mesta kan faktiskt rengöras med (ekologisk) citron, ättiksprit och bikarbonat! En massa bra tips finns i boken Green Clean. Sonett är ett bra märke om man inte orkar tillverka sina egna städprodukter. Testa också tvättnötter, vi tycker att de fungerar utmärkt till allt utom vittvätt och kraftigt nedsmutsad tvätt.
  • Undvik parabener och annat giftigt i kosmetika! Läs på innehållsförteckningen. På Skin Deep kan man skriva ut en fantastisk konsumentguide att ha i plånboken, så man minns vilka ingredienser man vill undvika.
  • Den bästa tandkrämen tycker vi kommer från Weleda. Papa Bears favorit är Calendula, Mama Bear föredrar Ratania (mest för den rosa färgens skull...).
  • Bindor och tamponger innehåller faktiskt en massa kemikalier. Det vill man ju inte utsätta sin mest känsliga kroppsdel för... Men det finns alternativ: ekologiska engångsbindor och tamponger från Natracare och Renée Voltaire (finns på en del ICA- och Konsumbutiker), menskopp, och tygbindor (välj då helst ekologiskt tyg). Mama Bear har som mål att övergå till tygbindor, de är faktiskt mycket skönare (och snyggare!) än engångsbindor. Den som är nyfiken kan beställa hem ett trosskydd i tyg för endast fraktkostnaden, ca 6 dollar, från Party In My Pants. Även många svenska webshopar och ekoaffärer säljer tygbindor. Den händige kan spara pengar genom att sy själv.
Vad gör du för att undvika kemikalier i din vardag? Vilka är dina kemikaliefria favoritprodukter? Vi tar tacksamt emot tips!

Kemikaliesamhället

I gårdagens DN (20.4 2010) finns en intressant intervju med Stefan Jarl om hans nyaste film, Underkastelsen. Jag ryser när jag tänker på hur mycket kemikalier det finns överallt i vårt samhälle, och vilka konsekvenser det kan få. "Det pågår ett gigantiskt experiment med oss", står det i intervjun. På filmens hemsida finns en lista med saker man kan göra själv, bl.a. handla ekologisk mat, dryck, kläder och hemtextil, köpa paraben- och ftalatfri kosmetika samt tandkräm och deodorant utan triclosan.

Vi äter ekologiskt till så stor del som möjligt, och har redan länge bytt ut tandkrämen och deodoranten mot hälsosammare alternativ. Även nästan alla hudvårdsprodukter vi använder är rätt så kemikaliefria. Dock köpte jag ett schampo på Lush häromdagen, och märkte först hemma att det innehöll parabener. Man ska ALLTID läsa innehålsförteckningen först! Och man ska inte låta sig luras av att Lush, Bodyshop m.fl. påstår sig ha ett "naturligt" sortiment.

När det gäller kläder och textil måste jag erkänna att vi ligger lite sämre till. Jag har bara några enstaka ekologiska plagg, men det ska ändras på! Sortimentet blir ju allt större, H&M har t.ex. en hel del plagg i ekobomull. Och bambu tycker jag är ett fantastiskt skönt material!

Hoppas denna film får till stånd en förändring. Se den!

/Mama Bear

tisdag 20 april 2010

KRAV om jätteräkorna

Missnöjda med coops svar om jätteräkorna kontaktade vi KRAV för att få deras syn på saken.

Vår fråga:


jag har noterat att coop säljer jätteräkor av märket naturland som påstås vara ekologiska.

Men räkorna är varken KRAV- eller EU-certifierade. Hur ser ni på på detta, att KRAV-märkta butiker säljer en produkt som är så dålig för miljön? Jag har även kontaktat coop, men de påstår bara att jätteräkorna är ekologiskt certifierade och vägrar ta sitt ansvar (flera andra företag har ju slutat helt med jätteräkor!).

KRAV svarar:

Tack för att du har hört av dig till oss.

Det är inte tillåtet att KRAV-märka jätteräkor.

De jätteräkor du refererar till tror jag är certifierade av Naturland, nationell märkning i Tyskland, motsvarande KRAV i Sverige. Fast inte helt motsvarande eftersom vi bland annat har olika regler kring Jätteräkor. Denna märkning måste följa EU-förordningen för ekologisk produktion och har alltså en EU-certifiering i botten. Det finns än så länge inget krav på att EU-logotypen ska sitta på förpackningen men det kravet kommer dock komma under detta år.

KRAVs märkning innebär också EUs regler i botten (lagkrav för att få kalla någonting ekologiskt i Sverige) men sedan har KRAV regler utöver det som gör att märkningen innehåller mer och ”vassare” regler. I framtiden blir det som sagt krav på att en KRAV-produkt förutom KRAV-logotypen också måste märkas med EU eko-logotypen.

Får man då marknadsföra jätteräkor i en KRAV-märkt butik?

KRAVs butiksregler säger ingenting som skulle förbjuda detta. KRAV-märkta butiker får marknadsföra andra ekologiska märkningar, och dessa jätteräkor får enligt svensk lag säljas/marknadsföras som ekologiska. Däremot får de förstås inte i butiken marknadsföra dem som KRAV-godkända.

Det övergripande syftet med butiks-certifering är att bidra till att öka efterfrågan och försäljningen av KRAV-certifierade produkter. För att uppnå det ska konsumenten i dessa butiker kunna hitta ett brett sortiment av KRAV-certifierade produkter av hög kvalitet och en kunnig personal som kan hantera produkterna väl och svara på kundens frågor kring dessa. Butiken ska också kunna hantera KRAV-certifierade produkter i lösvikt parallellt med icke KRAV-certifierade produkter.

Men jag förstår dina tankegångar, det är en svår balansgång hur mycket man ska reglera.

Med vänlig hälsning

Helena Bengtsson

Informatör


söndag 11 april 2010

När ska Sverige få en ekologisk matvarukedja?


Vi tycker att det skulle vara dags för en ekologisk matvarukedja i Sverige. Ekologiskt ökar ju i stadigt takt (under 2009 ökade försäljningen av ekologiska produkter med 18% jämfört med 2008, enligt KRAV:s marknadsrapport), så det borde finnas en marknad.

Visst skulle det vara skönt att kunna gå och handla utan att behöva jaga giftiga E-nummer och spana efter gröna hyllmärkningar? Tänk att slippa konstatera att nehej, här fanns ingen ekologisk torsk/ost/paprika/choklad, jag får väl gå till en annan affär... Tänk att med gott samvete kunna handla alla dagligvaror på ett och samma ställe!

Coop och ICA har i och för sig ett bra ekologiskt sortiment (minus jätteräkorna förstås). Och det finns ju vissa bra initiativ, som ekoaffären Eat! (som förr hette Hermans ekohandel) på Tegnérgatan i Stockholm. Men det vi drömmer om är en rikstäckande matvarukedja à la Whole Foods Market. Nog skulle det väl vara underbart?

lördag 3 april 2010

Glad påsk!


Kom ihåg att köpa ekologiska ägg!