onsdag 21 april 2010

Några kemikaliefria tips

Med anledning av den nya filmen Underkastelsen (se föregående inlägg) tänkte vi dela med oss om några tips för ett mer kemikaliefritt liv. Det mest självklara är förstås: VÄLJ EKOLOGISKT! Men här följer några andra saker du kan göra:

  • Se över dina städprodukter. Ugnsrengöring, tvättmedel, fönsterputs m.m. är ofta riktiga kemikaliecocktails. Dessutom är det dyrt. Det mesta kan faktiskt rengöras med (ekologisk) citron, ättiksprit och bikarbonat! En massa bra tips finns i boken Green Clean. Sonett är ett bra märke om man inte orkar tillverka sina egna städprodukter. Testa också tvättnötter, vi tycker att de fungerar utmärkt till allt utom vittvätt och kraftigt nedsmutsad tvätt.
  • Undvik parabener och annat giftigt i kosmetika! Läs på innehållsförteckningen. På Skin Deep kan man skriva ut en fantastisk konsumentguide att ha i plånboken, så man minns vilka ingredienser man vill undvika.
  • Den bästa tandkrämen tycker vi kommer från Weleda. Papa Bears favorit är Calendula, Mama Bear föredrar Ratania (mest för den rosa färgens skull...).
  • Bindor och tamponger innehåller faktiskt en massa kemikalier. Det vill man ju inte utsätta sin mest känsliga kroppsdel för... Men det finns alternativ: ekologiska engångsbindor och tamponger från Natracare och Renée Voltaire (finns på en del ICA- och Konsumbutiker), menskopp, och tygbindor (välj då helst ekologiskt tyg). Mama Bear har som mål att övergå till tygbindor, de är faktiskt mycket skönare (och snyggare!) än engångsbindor. Den som är nyfiken kan beställa hem ett trosskydd i tyg för endast fraktkostnaden, ca 6 dollar, från Party In My Pants. Även många svenska webshopar och ekoaffärer säljer tygbindor. Den händige kan spara pengar genom att sy själv.
Vad gör du för att undvika kemikalier i din vardag? Vilka är dina kemikaliefria favoritprodukter? Vi tar tacksamt emot tips!

7 kommentarer:

  1. Vi äter nästan helt uteslutande de grönsaker, bär och frukter som vi odlar själva. Och vi odlar helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi har egna höns för ägg och kött. Maten som vi äter hemma (och oftast på jobbet) lagar och bakar vi själva och de råvaror vi köper (blir mest mjöl och mjölkprodukter) är oftast ekologiska. Vi undviker helt färdiglagat och även halvfabrikat och råvaror med onödiga tillsatser.

    Vi försöker hålla nere antalet städprodukter och väljer miljömärkta produkter. Känner att vi har dålig kunskap om vilka kemikalier man skall undvikas så vi hoppas på att miljömärkningen är ett bra stöd. Shampo och sånt köper vi på apoteket och även här hoppas vi på att det ger bra produkter med så lite farliga kemikalier som möjligt.

    Bra blogg....för som sagt jag känner att jag behöver mer kunskap om detta!

    Gillar idén om att göra sina egna bindor. Det skall jag testa.... :)

    SvaraRadera
  2. Såg nu att deoderanten som jag köpt på apoteket innehåller parabener!!

    SvaraRadera
  3. Fick tipset av Fru Purjo att besöka er...och kolla om jag hittar något bra tips om hur man kan tvätta fönster... Vad har ni för förslag? Undrar då jag faktiskt ska ta tag i fönstren vilken dag som helst!

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Välkommen till bloggen och bravo fru Purjo, du är ju på god väg till ett kemikaliefritt liv! Tyvärr är dock många av apotekets produkter väldigt kemikaliestinna. Man tror ju att apoteket ska ha extra bra produkter, men nej... bara en massa fusk...

    Bondjäntan: välkommen till bloggen! Man kan tvätta fönstren med sodavatten/mineralvatten (häll över det i en sprayflaska, spruta på fönstren och torka med en mjuk trasa). Är fönstren riktigt smutsiga kan man först tvätta dem med en tvättsvamp och varmt, såpigt vatten. Lycka till!

    SvaraRadera
  6. Surt med apoteket och att de inte kan erbjuda produkter som är bra för hälsa och miljö. Har levt i tron att de i alla fall skall vara något bättre än produkterna man hittar i andra affärer. Naivt förståss...

    Bra tips att tvätta fönstren med mineralvatten. Det skall jag verkligen testa nästa gång. Vi har mkt kalk i vattnet vilket gör att fönstren blir helt flammiga när vi tvättar med kranvatten.

    SvaraRadera
  7. Ett tips när ni köper schampo är att titta enfter ämnet zinkpuriotan. Det är oerhört giftigt i vattenmiljö(där det till slut hamnar)och vattenkevande organismer. Det finns såklart många andra ämnen att se upp med, men detta är väldigt viktigt. Head and Shoulders och vissa fructis produkter innehåller detta.

    SvaraRadera