tisdag 20 april 2010

KRAV om jätteräkorna

Missnöjda med coops svar om jätteräkorna kontaktade vi KRAV för att få deras syn på saken.

Vår fråga:


jag har noterat att coop säljer jätteräkor av märket naturland som påstås vara ekologiska.

Men räkorna är varken KRAV- eller EU-certifierade. Hur ser ni på på detta, att KRAV-märkta butiker säljer en produkt som är så dålig för miljön? Jag har även kontaktat coop, men de påstår bara att jätteräkorna är ekologiskt certifierade och vägrar ta sitt ansvar (flera andra företag har ju slutat helt med jätteräkor!).

KRAV svarar:

Tack för att du har hört av dig till oss.

Det är inte tillåtet att KRAV-märka jätteräkor.

De jätteräkor du refererar till tror jag är certifierade av Naturland, nationell märkning i Tyskland, motsvarande KRAV i Sverige. Fast inte helt motsvarande eftersom vi bland annat har olika regler kring Jätteräkor. Denna märkning måste följa EU-förordningen för ekologisk produktion och har alltså en EU-certifiering i botten. Det finns än så länge inget krav på att EU-logotypen ska sitta på förpackningen men det kravet kommer dock komma under detta år.

KRAVs märkning innebär också EUs regler i botten (lagkrav för att få kalla någonting ekologiskt i Sverige) men sedan har KRAV regler utöver det som gör att märkningen innehåller mer och ”vassare” regler. I framtiden blir det som sagt krav på att en KRAV-produkt förutom KRAV-logotypen också måste märkas med EU eko-logotypen.

Får man då marknadsföra jätteräkor i en KRAV-märkt butik?

KRAVs butiksregler säger ingenting som skulle förbjuda detta. KRAV-märkta butiker får marknadsföra andra ekologiska märkningar, och dessa jätteräkor får enligt svensk lag säljas/marknadsföras som ekologiska. Däremot får de förstås inte i butiken marknadsföra dem som KRAV-godkända.

Det övergripande syftet med butiks-certifering är att bidra till att öka efterfrågan och försäljningen av KRAV-certifierade produkter. För att uppnå det ska konsumenten i dessa butiker kunna hitta ett brett sortiment av KRAV-certifierade produkter av hög kvalitet och en kunnig personal som kan hantera produkterna väl och svara på kundens frågor kring dessa. Butiken ska också kunna hantera KRAV-certifierade produkter i lösvikt parallellt med icke KRAV-certifierade produkter.

Men jag förstår dina tankegångar, det är en svår balansgång hur mycket man ska reglera.

Med vänlig hälsning

Helena Bengtsson

Informatör


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar