onsdag 28 april 2010
Köttklistret nerröstat
Hurra, lite goda nyheter ibland! Europaparlamentets miljöutskott har tagit sitt förnuft till fånga och röstat ner det s.k. köttklistret som godkändes i februari (se artikel i DN). I maj kommer hela Europaparlamentet att rösta om resolutionen. Om hälften av ledamöterna röstar för att stoppa köttklistret tillåts det inte. Vi hoppas verkligen att en sådan vidrig produkt inte får släppas på marknaden!
Köttklistret framställs ju av blod från kor och grisar. Det består av två enzymer som förekommer i blod: trombin, som är centralt för blodets koagulation, samt fibrinogen, ett lösligt protein i blodplasma, som vid koagulation omvandlas till olösliga trådar av fibrin. Idén är att man ska kunna klistra ihop små bitar av kött så att de ser ut som enhetliga köttstycken. Nog är livsmedelsindustrin kreativ när det gäller att fuska och trixa! Tänk om de istället lade sin energi på att producera mat som är naturlig, kvalitativ och hälsosam? Man kan ju alltid drömma...
Etiketter:
EU,
fibrinogen,
köttklister,
köttlim,
livsmedelsindustrin,
matfusk,
trombin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar