måndag 26 april 2010

Ost, jordbakterier och Arlas hemliga tillsatser.

Det är inte lätt att handla ost. Jag (Papa) föredrar extremt starka ostar, sådana som lämnar en stickande känsla i munnen. Min motpart föredrar dem absolut inte så därför blir det ofta tvist om osten. Vad vi båda är överens om är att osten inte ska innehålla något annat än mjölk, syrningsbakterier, löpe och salt. På två hyllor, vardera 7 meter långa, hittade vi tre ostar med enbart de ingredienserna. Två av dem smakar, enligt mig, inte någonting över huvudtaget. Vi tog en färdigskivad, ekologisk Gouda. Hur ekologiskt det nu är med energikrävande fabrikshyvling och överdimensionerande plastförpackningar. Hädanefter kommer vi att köpa ostarna över Hötorgshallens ostdisk.

Vad innehåller då ostarna? Främst konserveringsmedel som E 202, E 235 och E 251. E 235 används för att bespruta ostarna och döda bakterier. Det används också i medicin och veterinärmedicin. Att det förekommer konserveringsmedel i ost är lite märkligt då ost från början kom av att man bevarade mjölken då det inte var säsong (nu för tiden har mjölk ingen säsong). Men märkligare måste ändå vara förekomsten av färgmedel i ost. Hur gul måste din ost vara för du ska äta den?

E 509 (kalciumklorid) är tydligen någonting som Arla sätter till i sina ostar utan att deklarera det. Kalciumklorid tillsätts för att jämna ut kalciumhalten. Följande ostar innehåller E 509: Arla Hushållsost 26% Arla Hushållsost 17% Arla Stureost 38% Arla Edamer 23% Klöver Gouda 30% Billinge Original 26% Billinge Ekologisk 26% Billinge 17% Billinge 10% Arla Herrgård Ekologisk 28% (saxat från en kommentar av Sandra på http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=32417). Det är alltså ostar utan tillsatser med tillsatser. Följande ostar ska tydligen vara helt utan E 509: Västan mild 10% och 5 % Edamer Jämtgård Gilleost (saxat från samma Sandra).

Vilken ost brukar ni köpa?

1 kommentar: