tisdag 23 mars 2010

Coop sysslar med greenwash


Först läste vi om det på Karins miljöblogg. Sedan såg vi dem på konsum vid Brommaplan och konsum i Kungsängen: de "ekologiska" jätteräkorna. Tydligen så säljer coop sedan 2003 jätteräkor som påstås vara ekologiska - de har texten "ekologiskt" tryckt på påsen med stora bokstäver och har dessutom fått en grön hyllmärkning. Ändå är de varken certifierade av KRAV eller EU-ekologiskt. Att kalla jätteräkorna ekologiska är minst sagt tvivelaktigt, eftersom odlingen av dessa räkor bl.a. bidrar till att mangroveskogar huggs ner. (Bilden visar hur skövlad mangrove ser ut). Mer om att jätteräkorna verkligen inte gör skäl för epitetet ekologiska kan du läsa här och här.

Eftersom Karin fick ett ganska uselt svar på sin förfrågan om varför coop har dessa räkor i sitt sortiment, beslöt vi oss för att vi också skulle fråga.

FRÅGA:

jag har noterat att ni i flera av era konsumbutiker säljer scampi (jätteräkor) av märket naturland som påstås vara ekologiska. Men det är ju tillverkaren själv som skrivit dit "ekologiskt" på påsen! Ställer ni på coop inte högre krav än så på era miljömärkta varor? Borde de inte vara certifierade av ett oberoende organ, så som KRAV, Demeter eller EU-ekologiskt, för att få en grön hyllmärkning?

SVAR:

Hej

De odlade jätteräkorna vi säljer är ekologiskt certifierade, som följer regelverk för ekologisk produktion.

Då krav inte har regler för området kan vi inte använda KRAV märkningen, därför nöjer vi oss med centrollrapporterna för varje leverans


Med vänliga hälsningar

Coop Kundkontakt
020-71 10 10



Ja, vad kan man säga, svaret var ju inte särskilt bra nu heller...

(Fotnot: Greenwashing eller Greenwash innebär att företag som sysslar miljöfarlig verksamhet försöker skapa en bild av sig som miljövänliga)

2 kommentarer:

  1. Det är bara att fortsätta tjata. Bra!
    Jag har förresten skrivit till KRAV, eftersom det är en KRAV-märkt butik, och frågat hur de ser på att sätta grön hyllmärkning på en vara som inte är ekologisk, och de svarade att det inte var okej och de skulle påpeka detta vid nästa inspektion. Inget har hänt än, dock...

    SvaraRadera
  2. Vad bra att vara på KRAV också! Vi kanske också borde mejla dem... Påtryckningar från flera konsumenter borde väl coop och KRAV ändå ta hänsyn till? Tillsammans är vi alltid starkare!

    SvaraRadera