tisdag 9 mars 2010

OLW tänker ta bort en smakförstärkare!

Hej!

Tack för dina frågor gällande Natriumglutamat.

Natriumglutamat är en smakförstärkare som betecknas med ett E-nummer (E 621). Flertalet livsmedelsproducenter använder sig av natriumglutamat då den hjälper slutprodukten att få en intensivare och godare smak. Man kan säga att det ”boostar” samtlig smak i en färdig produkt.

Mängderna som används i våra produkter är mycket små då Natriumglutamat endast finns i vår kryddblandning som strös över potatischipen. Men, din fråga är om vi tänker ta bort det eller ej. Och där kan jag svara ja. Ja, vi kommer att ta bort det successivt. Smaken är mycket viktig för oss på OLW och vi lägger stora resurser på att hitta bra smaker. Arbetet med att ersätta Natriumglutamat med andra smakbärare är igång men det är ett arbete som tar tid eftersom man måste göra om hela kryddblandningen från början. Många stora livsmedelsproducenter håller på med samma process men alla står inför samma fakta att göra om sina recept från början och detta tar tid. Slutprodukten skall smaka som den alltid gjort, annars blir konsumenten missnöjd.

Det är mycket forskning runt glutamats inverkan och den följer vi noga.

Vänliga hälsningar

Pernilla Sools
Konsumentkontakt
OLW Sverige AB

Papa Bear får tacka Pernilla och OLW för ett bra svar och ett bra initiativ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar