tisdag 25 maj 2010

Nässelsäsong!


Nu är det säsong för nässlor. De är underbart goda och näringsrika, de innehåller rikligt med c-vitamin, folacin, betakaroten, kalcium, järn, magnesium och fibrer. Dessutom är nässlor både billig (gratis!), närproducerad och klimatsmart mat. Passa på att plocka gott om nässlor (men undvik att plocka nässlor som växer i dikesrenen eftersom de kan vara förorenade av avgaser), och frys ner dem efter förvällning. Man kan också torka nässlor: bred bara ut nässlorna glest på ett galler/i en korg på en varm och torr plats, och vänd sedan bladen varje dag. Eller lägg nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan lite öppen i ca 4 timmar.

Nässelsoppa är en klassiker, och hur enkel som helst att tillreda (använd gärna plasthandskar för hanteringen av de "råa" nässlorna):

Rensa, skölj och förväll ca 1 liter nässlor. Sila ifrån vattnet men spara det. Hacka nässlorna. Fräs 1 msk smör, strö i 1 ½ msk mjöl under omrörning och fräs lite till. Häll på ca 6 dl av förvällningsvattnet, en grönsaksbuljongtärning och de finhackade nässlorna. Låt soppan sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med en skvätt grädde samt peppar och salt. Serveras med hårdkokta ägg i halvor. (Receptet räcker till två hungriga björnar, som förrätt till fler).

Pröva också nässlor i plättar, omeletter, pesto, bröd och te. Och glöm inte att håret blir fint av att sköljas i nässelavkoket!

1 kommentar:

 1. Hurra! Godare ört finns inte! :D

  Fast jag skiter i att förvälla när jag gör soppa. Blir lika god ändå, tycker jag. Har hört att det har ingen praktisk nytta (som att bevara näring, eller så), utan man gör det för att behålla den klara gröna färgen. Fast med grädde i försvinner ju den ändå!

  När jag torkar i ugnen lägger jag in hela plantan på galler, sätter värmen på 40 grader och låter stå över natten med dörren lite öppen. På morgonen är det bara att "rafsa" bladerna av stjälken - prrrrt! - rakt ned i burken! :D

  Men vilken trevlig blogg! :D

  Line

  SvaraRadera