söndag 30 maj 2010

Hetsig debatt om hemlagat kontra halvfabrikat


Carola Magnusson, f.d. skolköksföreståndare, kokboksförfattare och entrepenör har skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Under rubriken "Alla har tid att rulla sina egna köttbullar" försvarar hon barnens rätt till god och näringsrik mat hemma och i skolan, istället för hel- och halvfabrikat fullproppade med tillsatsämnen. Artikeln är svar på tal åt Jan Börjeson (tidigare chefredaktör för facktidningarna Fri köpenskap och Fast food, nuvarande analytiker för Delfi marknadspartner som arbetar med marknadsinformation inom dagligvarubranschen) som veckan innan skrev debattartikeln "Sluta hacka på snabbmaten". Börjeson påstår att det är gammaldags, fördomsfullt och snobbigt att säga nej till halvfabrikat och tillsatser i maten. Det är så dumt att jag inte ens orkar komma med motargument. Men det känns ju väldigt seriöst att någon som är anställd av snabbmatsbranschen försvarar halvfabrikat och tillsatser...

Men tillbaka till Magnussons artikel: jag håller verkligen med henne. Barn har rätt till riktig mat! Jag har jobbat både på dagis och i skola och själv bevittnat hur det påverkar barnens inlärningsförmåga om de får dålig mat - de äter inte tillräckligt, vilket leder till att de blir trötta vilket förstås gör att de inte tar till sig undervisningen. För mer om skolmat, se Jamie Olivers skolmatsprojekt.

Något är riktigt på tok i samhället om folk inte har tid att laga mat själv. Vissa kommentatorer på aftonbladets hemsida hävdar att de inte hinner umgås med sina barn om de måste laga mat. Men man kan faktiskt slå två flugor i en smäll och låta barnen hjälpa till. Det behöver inte vara långkok som tar flera timmar, det går att göra näringsrik och god mat från grunden utan en massa krångel. Några boktips är Måndag-torsdag: riktig mat för familjen av Markus Aujalay, Apples for Jam av underbara Tessa Kiros (mer om henne någon annan dag) och Barnens nyttiga & roliga kokbok av Nicola Graimes.

/Mama Bear

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar