tisdag 25 maj 2010

Zenbagaren

En av våra största matidoler heter Edward Espe Brown, Zenbuddistisk munk och författare till flera kokböcker. Den mest kända och älskade av hans böcker är nog The Tassajara Bread Book, som ursprungligen gavs ut 1970 men som kommit ut i en ny, reviderad upplaga (kan köpas på adlibris). Den har funnits på svenska både med namnet Levande bröd (gavs ut på 70-talet) och Tassajaras brödbok (90-talet). Har man god tur kanske man kan hitta någon av de svenska upplagorna på antikvariat. Vi klarar oss dock utmärkt med den engelskspråkiga varianten, även om det innebär att vi måste göra mått- och temperaturomvandlingar. (Det går enkelt att göra här).

Vad är det då som är så fantastiskt med just den här brödboken jämfört med alla andra? Den ser ju ganska anspråkslös, nästan trist, ut. Inga glassiga fotografier här, inte. Men det är där charmen ligger, i det anspråkslösa tilltalet. Recepten varvas med små enkla illustrationer och meditativa betraktelser över livet. För att få en idé om Edward Espe Browns varmt humoristiska och stillsamma sätt att uttrycka sig, läs artikeln "Let Your Passion Cook".

Förutom att själva boken är en njutning att läsa som, så är recepten fantastiska. Instruktionerna är så enkla men ändå detaljerade att vem som helst kan lära sig baka bröd. Och inte bara bröd (med jäst eller med surdeg), utan också kakor, scones, muffins och mycket mer! Även den vane bagaren kommer att inspireras av Espe Browns matfilosofi, som handlar om tacksamhet, närvaro och kärlek. Det är väl något för oss alla att sträva efter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar