torsdag 20 maj 2010

Food Rules: det är faktiskt så enkelt

Jag (Mama Bear) har precis läst ut Michael Pollans nyaste bok, Food Rules. I sin kanske kändaste bok, Till matens försvar, redogör han för hur den västerländska dieten uppkommit, men visar också vad vi kan göra för att förändra våra dåliga matvanor. Han ger tre enkla regler: Ät mat. I måttliga mängder. Huvudsakligen vegetabilier. Food Rules har undertiteln An Eaters Manual och bygger på de tre reglerna, som får var sitt kapitel.

Under rubriken Eat Food kan man bl.a. läsa "Don't eat anything your great-grandmother wouldn't recognize as food", "Eat only foods that will eventually rot" och min personliga favorit "It's not food if it arrived through the window of your car". Under rubriken Mostly Plants finns bl.a. lite burlesk folkvisdom: "The whiter the bread, the sooner you'll be dead." Det sägs att dessa visdomsord förekommer bland både judar och italienare i USA, men de kunde lika gärna härstamma från mina finska släktingar som alltid lovordat rågbrödets betydelse för ett långt och friskt liv. (Det har visat sig att råg verkar ha en förebyggande effekt åtminstone på prostatacancer). Under rubriken Not Too Much ger Pollan råd så som "Stop eating before you're full" och "Do all your eating at a table" men också, slutligen, "Break the rules once in a while".

Det låter kanske som självklarheter, men med tanke på hur många som lider av matrelaterade sjukdomar (diabetes, fetma, anorexi, bulimi m.m.) så finns det ett behov för Michael Pollans budskap. Food Rules är en enkel guide för den som undrar vad man bör äta, och vad man inte bör äta. Jag funderar på att köpa upp ett lager av boken för att dela ut åt vänner och bekanta som känner sig förvirrade. Glöm GI, lchf, Atkins, points, zone... Det behöver inte vara så komplicerat. Sju ord är allt som behövs för att äta sunt: Ät mat. I måttliga mängder. Huvudsakligen vegetabilier.

2 kommentarer:

  1. Michael Pollans Till matens försvar är en mycket bra bok och en stor favorit. Låter som Food Rules skulle passa hemma hos mig också. Skrattar gott åt underrubrikerna och blir genast intresserad av den!

    SvaraRadera
  2. Food Rules är mest en komprimering av Till matens försvar. Egentligen tillför den inget nytt utan sammanfattar Pollans budskap på ett koncist sätt. Men den är väldigt rolig att läsa! Och jag tror att Food Rules verkligen kan vara en bra inkörsport för dem som inte känner till Pollan sedan tidigare och inte reflekterar så mycket (eller tvärtom, för mycket!) kring vad de stoppar i sig. En perfekt present åt någon man bryr sig om.

    SvaraRadera