tisdag 9 februari 2010

Food inc



Måste bara uppmana alla som inte redan sett Food inc att se den! Det handlar visserligen om den amerikanska matindustrin, men jag tror inte vi är mycket bättre här i Sverige. Tänk bara på grisskandalen (som de flesta redan verkar ha glömt...)! Och Monsantos GMO-grödor håller ju sakta men säkert på att slå rot på våra åkrar också.

Enligt frilansjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen står de tio största livsmedelsföretagen i Sverige för hälften av hela försäljningen. "Vi producerar lika mycket mjölk som för 30 år sedan, men i dag från 5 000 gårdar mot 18 000 då. Och endast 120 gårdar producerar merparten av våra 75 miljoner kycklingar." (Källa: Ekolådans nyhetsbrev Veckans Eko v. 06).

Tyvärr verkar filmen inte gå på bio längre, men den ska komma på DVD med svensk text i juni, och finns säkert att ladda ner för den som vågar (se upp för FRA!).

/Mama Bear

p.s. Jag har precis lånat Nina Östmans bok Vad gör du människa? på biblioteket. Underrubriken lyder Om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter. Ungefär samma tema som i Food inc, alltså. Jag återkommer när jag läst mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar