tisdag 9 februari 2010

Polska eller svenska blåbär?


Eftersom björnar tycker väldigt mycket om blåbär på sin morgongröt och gärna vill ha ekologiska sådana, men är för lata för att plocka, så köper de Polaricas KRAV-märkta. Men om man undersöker förpackningen så står det något i stil med: Ursprungsland: Sverige. Producerat av Polarica i Polen. Vad gör man i Polen? Nå, jag var tvungen att fråga:

Hej, jag köpte precis era KRAV-märkta blåbär och läste lite på baksidan. Det står: "Ursprungsland: Sverige. Producerat av Polarica i Polen". Jag skulle vilja veta lite mer vad detta innebär. Plockas bären i Sverige, för att sedan skickas till Polen för packning och sedan tillbaka till Sverige? Varför denna omväg i sådana fall? Vänliga hälsningar

Svar:

Bra fråga.


Det är blåbär från Norrbotten i kapslarna.


Så här ligger det till.


Vårt företag har tre anläggningar . Haparanda Sverige, Sotkamo Finland och Swidwin (Nordvästra Polen). Vi har idag endast en packningslinje för konsumentförpackningar och den ligger i Polen eftersom största delen av bären som packas är odlade(Hallon, Jordgubbar etc.) och kommer därifrån eller från angränsande länder.


De Krav certifierade vilda bären ( Hjortron, Blåbär, Lingon) kommer från ett område i Norrbotten mellan Boden och Jokkmokk. Dessa bär rensas i Haparanda skickas med bil till Swidwin packas i kapslarna och skickas med båt över sundet till lager i Skåne och vidare till butik. Ekonomiskt sett kan vi ej ha packningslinje på två ställen . Miljöbelastningen vore också mkt större om vi transporterade de odlade bären hela vägen upp till Haparanda och sedan ned i Sverige igen.


Har du fler funderingar så hör av dig.


Med vänlig hälsning

Polarica AB

2 kommentarer:

  1. Jag kan förstå att ekonomi tvingar fram nödlösningar ibland men det verkar ju onekligen inte riktigt klokt att låta allt det som hanteras på anläggningen i Sverige (och i Finland också får man ju anta) transporteras till Polen för att förpackas. Det borde ju vara både mer lönsamt och miljövänligt att göra avtal med några mer lokala företag som förpackar produkten åt en innan de skickas till ens lager (så slipper de iaf ta omvängen via Polen på sin väg till skåne).

    SvaraRadera
  2. De har mycket billigare här i Polen. De har arbetskraft nästan för free. På deras polska webbsida kan man läsa att de köper bär från polska bärköpare. Inget om Sverige.

    SvaraRadera