söndag 8 augusti 2010

Ekotomater är nyttigare än vanliga


GP har låtit analysera sju olika fabrikat av krossade tomater. De har tittat på förekomsten av bakterier och bekämpningsmedel, samt på halten av C-vitamin och lykopen (ett ämne som tros minska risken för flera sjukdomar).

Samtliga fabrikat var fria från bakterier och andra mikroorganismer, utom Coops. Denna innehöll 100 cfu/g (antalet livskraftiga bakteriekolonier per gram), vilket innebär att något gått fel med steriliseringen. De enda tomaterna som innehöll spår av bekämpningsmedel kom från Willys, och innehöll 0,02 mg/kg av ogräsmedlet Fluazifop. Mest lykopen innehöll Icas ekologiska tomatkross, och minst hade Icas kross på konventionellt odlade tomater.

Tester gjorda i USA av U.S. Agricultural Research Service visar även att ekologiska tomater i form av ketchup har högre nivåer av lykopen. I detta fall testade man lykopenhalten per gram ketchup. Ett ekologiskt märke innehåll 183 mikrogram lykopen per gram jämfört med genomsnittet för övriga som låg på 100 mikrogram.

Visst spelar det roll hur man odlar maten! Både för naturens hälsa och för vår egen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar