söndag 15 augusti 2010

Angående kycklingen

Med anledning av vanvården av kycklingar i Danmark, ville vi veta hur det förhåller sig i Sverige. Frågan var ifall det förekommer att även svenska kycklingar drabbas av frätskador p.g.a. ohygieniska förhållanden. Jag (Papa Bear) undrade också varför de stora kycklinguppfödarna inte har någon ekologisk kyckling?

Här är kronfågels svar:

Att kycklingarna mår bra är oerhört viktigt för oss!
När du köper Kronfågels produkter så kan du vara säker på att du får 100% Svensk kyckling och att uppfödningen sker efter vårt stränga djuromsorgsprogram.

På vår hemsida så finns en hel del att läsa ang hur våra kycklingar föds upp. Om du klickar på länken så får du mer information.
http://www.kronfagel.se/main/default.asp?id=21&subid=102&langID=1

Vi har även en hel del information i olika broschyrer så om du skickar din adress till mig så skickar jag gärna hem dessa broschyrer till dig.

Med Vänlig Hälsning

Lisa Holmgren
Konsumentkontakt

Ett typiskt icke-svar alltså. Som så ofta när vi ställt våra frågor, pratar livsmedelsbolagen bara runt frågan. Eftersom kronfågel inte kan svara direkt på om det förekommer att svenska kycklingar får frätskador av att gå i sin egen avföring, kan man befara att det tyvärr händer. Annars kunde de väl säga rakt ut att nej, våra kycklingar lider inte av frätskadade fötter?

Även guldfågeln pratar runt frågan i ett långt svar som tyvärr inte svarar på frågan om frätskadorna, men däremot motiverar varför de inte vill föda upp ekologisk kyckling.

Våra kycklingar får gå fritt omkring på kutterspån i våra stallar, dit de kommer när de är en dag gamla. För att kycklingarna inte ska trängas så har vi regler som gör att varje kyckling har en större yta att vistas på i jämförelse med andra länder. Jämför man t.ex. med Danmark så har deras kyckling 20 % mindre yta att röra sig på. Svensk kyckling har fri tillgång till foder och vatten och de växer upp i en miljö som är ventilerad och tempererad. Våra kycklingar får foder som är nyttigt och väl sammansatt, allt för att de ska växa i sin egen takt och må bra. Självklart är fodret fritt från antibiotika, hormoner eller andra tillväxtbefrämjande tillsatser.

Alla våra uppfödningsanläggningar ligger dessutom så nära våra slakt/förädlingsanläggningar på Öland eller i Falkenberg som möjligt för att kycklingarna inte ska behöva färdas så långt.

Guldfågeln är medlem i branschorganisationen Svensk Fågel som har infört en ny frivillig ursprungsmärkning av svensk kyckling. För att kycklingen ska ha rätt att märkas med det nya blågula märket måste den vara kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige.

Vid uppfödning, lastning, transport och slakt hanteras kycklingen i enlighet med Svensk Fågels Djuromsorgsprogram. Dessutom ska den ha fötts upp utan tillväxtantibiotika och hormoner samt fått GMO-fritt foder. Den måste också ha genomgått såväl salmonellakontrollprogrammet som ett kontrollprogram för campylobacter. Vill du ha mer information om detta kan du besöka www.svenskfagel.se

Idag finns det bara en större uppfödare av ekologisk kyckling i Sverige. Det som i stora drag skiljer den ekologiska och den vanliga kycklingen är att ekologisk kyckling ska vistas ute. Detta medför en ökad risk för spridning av bla salmonella. Idag är svensk kyckling unik mot övriga länder just för att den är fri från salmonella och detta är något som vi värderar högt. I dagsläget är det fler nackdelar än fördelar med just ekologisk kyckling annars tycker jag personligen att det finns många bra andra bra ekologiska produkter tex frukt och grönsaker.

mvh

Ingela Wilhelmsson

Miljö- och kvalitetschef

Guldfågeln AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar