måndag 21 juni 2010

Vi är tillbaka och tycker till om EU:s matregler

Beklagar det långa bloggstoppet, vårt internet har legat nere. Typiskt, när det har funnits så mycket spännande att skriva om!

EU-parlamentet har ju debatterat nya regler för märkning av livsmedel, framför allt har det handlat om att konsumenten inte ska vilseledas. Ett förslag var också varningsmärken på ohälsosam mat, vilket kanske kan tyckas överdrivet. Men det blev inget av just det förslaget. Däremot stödde ledamöterna EU-kommissionens förslag att livsmedelsförpackningar ska informera om innehållet av fett, mättat fett, socker och salt samt energiinnehållet. Utöver det bör det finnas rekommenderade dagliga intag. Protein-, fiber- och transfettinnehållet ska också skrivas ut någonstans på förpackningen.

Kravet på märkning av ursprungsland ska gälla för alla sorters kött (vilket det inte gör i dagsläget), mejerivaror samt färsk frukt och färska grönsaker och andra livsmedel som bara innehåller en ingrediens. Vad gäller köttet ska information finnas om var djuret föddes, var det föddes upp och var det slaktades. (Läs EU-parlamentets pressmeddelande här).

Många bra förbättringar, tycker vi (även om man alltid kunde vara ännu bättre). Men vi undrar hur länge det dröjer innan reglerna blir verklighet? Ministerrådet måste också godkänna förslaget, och det kan alltså hamna hos parlamentet igen för ytterligare bearbetning. När en lag till sist fåtts till stånd har livsmedelsbranschen tre till fem år på sig att införa reglerna. Så om byrokraterna jobbar som vanligt kanske vi får se verkningarna kring år 2020? Suck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar