måndag 28 mars 2011

Lösningen på matkrisen

I dag kom DN:s magasin DN världen, som hittills innehållit många intressanta reportage och intervjuer. I detta nyaste nummer ställs tio frågor till FN:s mat- och hungerexpert, belgaren Olivier de Schutter. Så här svarar han på frågan hur ser matkrisens långsiktiga lösning ut?:

"Lösningen är att återgå till lokala marknader där jordbruk blir mer än att bara producera mat. Det är viktigt med en stor variation av grödor så att länderna blir självförsörjande med mat. Grödor måste odlas på ett ekologiskt hållbart sätt, så att åkermark inte förstörs. Det är en förutsättning för att kunna föda den växande befolkningen."

Äntligen någon som säger som det är - lösningen på matkrisen är inte mera genmanipulerade grödor som ger större skördar, utan ett lokalt, ekologiskt hållbart jordbruk! Det är inte så att maten inte räcker till, utan problemet är att den inte fördelas rättvist. Vi vill ha vår billiga mat och reflekterar inte över vilka konsekvenser det får för andra. Ett stort problem är också vår överdimensionerade köttkonsumtion:

Vad kan jag som svensk konsument göra?

"Äta mindre kött. Vi är på väg mot en situation där hälften av all spannmål går till djur som föds upp för köttproduktion."

Matkrisen går att lösa. Men finns den politiska viljan? Eller får det ekonomiska egenintresset styra?

I hopp om en framtid där ingen behöver vara hungrig! /M.B.

ps. Om du vill se en fantastisk film om hur hållbart jordbruk i Indien, se filmen One man, One cow, One planet.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag undrar.... har ni gett upp denna blogg eller har ni bara en lång paus? Ni har gett en hel del intressant information fram tills detta inlägget.

    SvaraRadera
  2. Greetings Family Harmony Furniture Jepara Need Contact Us. Istana Mebel Jepara....

    <a href="http://www.istanamebel.com/>Furniture Jepara</a>

    SvaraRadera