
Den gammaldags mjölken är ohomogeniserad och lågpastöriserad. Homogenisering av mjölk innebär att mjölkfettet finfördelas så att det kan hålla sig permanent lösligt i vatten. Detta görs för att grädden inte skall flyta upp till ytan. Pastörisering innebär att mjölken hettas upp i syfte att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer, men i processen förstörs även enzymer. I Sverige är det lag på att mjölk ska pastöriseras.
Det finns de som menar att homogenisering och pastörisering av mjölk i själva verket gör att den upptas för enkelt av kroppen, vilket inte är bra för hälsan. Istället borde kroppens egna matsmältningssystem få jobba på att bryta ner mjölkfettet själv. Eftersom enzymer som exempelvis laktas som bryter ner laktos förstörs, finns också en möjlighet att den ökande laktosintoleransen beror på att vanlig mjölk är så processad. (Speciellt i USA har detta varit en het debatt. Läs mer om debatten på wikipedia.)
Vi tycker framför allt att det är så mycket godare med ohomogeniserad mjölk! Vi undrar bara om den juliga förpackningen ska tolkas som ett tecken på att mjölken är här på tillfälligt besök? Hoppas så inte är fallet.
Verkar som gammaldags mjölk blivit fast i sortimentet. Jättebra!
SvaraRadera