måndag 30 augusti 2010

Hemligheten är... RIS!

Nu kom ett förtydligande från arla angående den naturliga aromen i den ekologiska vaniljyoghurten (se inlägget nedan):

Hej igen ____!


Huvudkällan för framställning av naturlig arom är ris.


Ris? Jahaja. Man lär sig något nytt varje dag!

söndag 29 augusti 2010

Hemlighetsfulla aromer

Jag (Mama Bear) är inte särskilt förtjust i smaksatt yoghurt. Jag föredrar att köpa naturell yoghurt och smaksätta den själv med t.ex. färska bär, äppelmos eller honung. Det blir ju så mycket godare! Och så slipper man alla konstigheter som finns i smaksatt yoghurt. Men en dag köpte jag av misstag arlas ekologiska vaniljyoghurt. Enligt förpackningen är den smaksatt med vaniljextrakt och naturlig arom.

Naturliga aromer innebär enligt livsmedelsverket att "de aromgivande beståndsdelarna har vegetabiliskt eller animaliskt ursprung och har utvunnits med fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder". Det står även att uttrycket naturlig arom får bara användas för sådana aromer som innehåller minst 95 % naturliga aromämnen. T.ex. vanillin får inte kallas naturlig, utan naturidentisk.

Så varifrån kommer då aromen i yoghurten i fråga? Eftersom det står naturlig måste den ju ha vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Konstigt att det inte anges vilket som gäller, många som äter mjölkprodukter vill ju ändå avstå från andra animaliska produkter. Om det bara var vanilj kunde väl arla skriva ut det? När de väljer att inte ange vilken arom det är frågan om anar jag genast ugglor i mossen... Därför mejlade jag dem och undrade vad yoghurten är smaksatt med förutom vaniljextrakt. Svaret var minst sagt förvirrande (jag har bett om ett förtydligande, men inte fått det än). Är det frågan om vaniljarom? Kanske bara jag som begriper illa. Här är mejlet:

Hej!

Tack för ditt mejl!

Vanilj yoghurt innehåller naturlig vanilj från vaniljbönan och naturliga arom ämnen.

Vad är naturliga aromer?
Källor för naturlig arom är material av botanisk eller mikrobiologisk ursprung, antingen i rått skick (grönsaker, frukt, örter, kryddor, ägg, mjölk, svamp, etc.) eller behandlas med hjälp av processer för beredning av livsmedel (puréer, örtextrakt, smör, tinkturer, safter, oljor etc.).
I praktiken de mest använda källorna är de av botaniskt ursprung, som i denna specifika vaniljsmak.

Tack för att du tog dig tid att skriva till oss.

Med vänlig hälsning
Arla Forum
Marianne
020-99 66 99


söndag 15 augusti 2010

Om den amerikanska mat"kulturen"

SvD skriver om hur fetman ökat allt mer i USA. Antalet sjukligt överviktiga ("obese") vuxna ökade i 28 stater 2009. Mississippi har mest sjukligt överviktiga: 33,8 procent. Alabama och Tennessee delar andra platsen med 31,6 procent. Colorado har minst andel sjukligt överviktiga, "bara" 19,1 procent, d.v.s. nästan var femte invånare! Idag började Jamies matrevolution USA på tv5, mycket intressant med de attityder han möts av då han försöker utveckla amerikanarnas matkultur. Se programmet på tv5 Play.

Jag (mama bear) har bott i USA och trots att jag åt snabbmat extremt sällan gick jag upp nästan 10 kg på ett år. Det är en mycket stillasittande kultur, man tar bilen över allt (det går sällan att promenera, landet är designat för bilar. När jag och en kompis var ute och promenerade en dag stannade en bilförare, vevade upp rutan och undrade oroligt "Are you girls OK?"). Matportionerna är enorma, och man får i sig en massa "tomma kalorier" från söta drycker, yoghurt och flingor, och för att göra det värre är de ofta sötade med isoglukos. Maten är ofta extremt processad och många äter bara "TV dinners" (micromat) eller snabbmat. Och jag har aldrig sett så mycket friterad mat! T.o.m. friterad spaghetti med köttbullar serverat på en pinne (se bilden ovan)! Som lunch bjuds barnen på vitt bröd med "sylt" (jelly) och jordnötssmör, pizza eller hotdogs. Usch, jag skulle kunna skriva en bok om allt det otäcka med amerikansk matkultur. Det är oroväckande och sorgligt att en hel nation håller på att äta ihjäl sig. Hoppas att de låter sig inspireras lite av Jamie Oliver!

För att inte låta allt för dyster vill jag påpeka att det finns en bra amerikansk matkultur också! Trots att jag bodde i en liten by fanns två ekologiska co-ops i närheten, vilket jag skrivit om tidigare. Kolla in ecocentric för att inspireras av folk som tänker lite mer som vi :)

Och nog är amerikanska bakverk sanslöst goda. Ibland är man sugen på att äta lite gott, t.ex. dessa världens godaste cookies från Martha Stewart. Det är ganska pilligt att baka dem, vilket är utmärkt - då äter man inte av dem för ofta!

Angående kycklingen

Med anledning av vanvården av kycklingar i Danmark, ville vi veta hur det förhåller sig i Sverige. Frågan var ifall det förekommer att även svenska kycklingar drabbas av frätskador p.g.a. ohygieniska förhållanden. Jag (Papa Bear) undrade också varför de stora kycklinguppfödarna inte har någon ekologisk kyckling?

Här är kronfågels svar:

Att kycklingarna mår bra är oerhört viktigt för oss!
När du köper Kronfågels produkter så kan du vara säker på att du får 100% Svensk kyckling och att uppfödningen sker efter vårt stränga djuromsorgsprogram.

På vår hemsida så finns en hel del att läsa ang hur våra kycklingar föds upp. Om du klickar på länken så får du mer information.
http://www.kronfagel.se/main/default.asp?id=21&subid=102&langID=1

Vi har även en hel del information i olika broschyrer så om du skickar din adress till mig så skickar jag gärna hem dessa broschyrer till dig.

Med Vänlig Hälsning

Lisa Holmgren
Konsumentkontakt

Ett typiskt icke-svar alltså. Som så ofta när vi ställt våra frågor, pratar livsmedelsbolagen bara runt frågan. Eftersom kronfågel inte kan svara direkt på om det förekommer att svenska kycklingar får frätskador av att gå i sin egen avföring, kan man befara att det tyvärr händer. Annars kunde de väl säga rakt ut att nej, våra kycklingar lider inte av frätskadade fötter?

Även guldfågeln pratar runt frågan i ett långt svar som tyvärr inte svarar på frågan om frätskadorna, men däremot motiverar varför de inte vill föda upp ekologisk kyckling.

Våra kycklingar får gå fritt omkring på kutterspån i våra stallar, dit de kommer när de är en dag gamla. För att kycklingarna inte ska trängas så har vi regler som gör att varje kyckling har en större yta att vistas på i jämförelse med andra länder. Jämför man t.ex. med Danmark så har deras kyckling 20 % mindre yta att röra sig på. Svensk kyckling har fri tillgång till foder och vatten och de växer upp i en miljö som är ventilerad och tempererad. Våra kycklingar får foder som är nyttigt och väl sammansatt, allt för att de ska växa i sin egen takt och må bra. Självklart är fodret fritt från antibiotika, hormoner eller andra tillväxtbefrämjande tillsatser.

Alla våra uppfödningsanläggningar ligger dessutom så nära våra slakt/förädlingsanläggningar på Öland eller i Falkenberg som möjligt för att kycklingarna inte ska behöva färdas så långt.

Guldfågeln är medlem i branschorganisationen Svensk Fågel som har infört en ny frivillig ursprungsmärkning av svensk kyckling. För att kycklingen ska ha rätt att märkas med det nya blågula märket måste den vara kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige.

Vid uppfödning, lastning, transport och slakt hanteras kycklingen i enlighet med Svensk Fågels Djuromsorgsprogram. Dessutom ska den ha fötts upp utan tillväxtantibiotika och hormoner samt fått GMO-fritt foder. Den måste också ha genomgått såväl salmonellakontrollprogrammet som ett kontrollprogram för campylobacter. Vill du ha mer information om detta kan du besöka www.svenskfagel.se

Idag finns det bara en större uppfödare av ekologisk kyckling i Sverige. Det som i stora drag skiljer den ekologiska och den vanliga kycklingen är att ekologisk kyckling ska vistas ute. Detta medför en ökad risk för spridning av bla salmonella. Idag är svensk kyckling unik mot övriga länder just för att den är fri från salmonella och detta är något som vi värderar högt. I dagsläget är det fler nackdelar än fördelar med just ekologisk kyckling annars tycker jag personligen att det finns många bra andra bra ekologiska produkter tex frukt och grönsaker.

mvh

Ingela Wilhelmsson

Miljö- och kvalitetschef

Guldfågeln AB

tisdag 10 augusti 2010

Kritik mot fabriksmaten på offentliga inrättningar

Mats-Eric Nilson och Henrik Ennart skriver på DN:s debattsida att fabriksmaten är ett hot mot skolelevers och äldres hälsa. De föreslår följande åtgärder:

•Stoppa den pågående utvecklingen mot fabriksmat på daghem, skolor, äldrevård och sjukhus. Omvandla de så kallade mottagningsköken till riktiga tillagningskök och uppvärdera personalens viktiga arbete.

• Innehållsdeklarera mat på förskolor, skolor, sjukhus, äldrevård, kaféer och restauranger så att konsumenten kan undvika oönskade tillsatser eller ingredienser. På tyska krogmenyer är detta redan ett krav.

• Inför en verklig och preciserad ursprungsmärkning som anger från vilken gård eller anläggning köttet eller grönsakerna kommer och hur uppfödningen eller odlingen har gått till.

• Förändra hygienkontrollen så att de största insatserna sätts in där riskerna är störst. I dag lägger man ned större energi på att kontrollera små kvarterskrogar och förskolekök än stora matproducenter.

•Inför verkliga näringsdeklarationer på frukter, grönsaker och kött, där sådant som tomaters halt av lykopen och köttets halt av omega-3 anges.

Hela debattartikeln kan du läsa här. Ett utmärkt initiativ! Måste införskaffa Döden i grytan på direkten!

söndag 8 augusti 2010

Ekotomater är nyttigare än vanliga


GP har låtit analysera sju olika fabrikat av krossade tomater. De har tittat på förekomsten av bakterier och bekämpningsmedel, samt på halten av C-vitamin och lykopen (ett ämne som tros minska risken för flera sjukdomar).

Samtliga fabrikat var fria från bakterier och andra mikroorganismer, utom Coops. Denna innehöll 100 cfu/g (antalet livskraftiga bakteriekolonier per gram), vilket innebär att något gått fel med steriliseringen. De enda tomaterna som innehöll spår av bekämpningsmedel kom från Willys, och innehöll 0,02 mg/kg av ogräsmedlet Fluazifop. Mest lykopen innehöll Icas ekologiska tomatkross, och minst hade Icas kross på konventionellt odlade tomater.

Tester gjorda i USA av U.S. Agricultural Research Service visar även att ekologiska tomater i form av ketchup har högre nivåer av lykopen. I detta fall testade man lykopenhalten per gram ketchup. Ett ekologiskt märke innehåll 183 mikrogram lykopen per gram jämfört med genomsnittet för övriga som låg på 100 mikrogram.

Visst spelar det roll hur man odlar maten! Både för naturens hälsa och för vår egen.

Barnarbete på coops och ICAs fabriker


Under 2009 kontrollerades KF:s leverantörer i Asien. Enligt DN har 90 % av de kontrollerade fabrikerna fått grövre arbetsmiljöanmärkningar, varav 44 % fick underkänt. Det gäller framför allt produktion av leksaker, skor, kläder och husgeråd som säljs i Coops butiker. Merparten av varorna produceras i Kina. Som vanligt vill ingen ta ansvar. Eller vad sägs om kommentaren från Per Rosengren, kvalitets- och miljöchef på Coop: – Ja, vi har ju inte infört något försäljningsstopp. Vi har sagt att fabrikerna behöver förbättra de här frågorna. Dagen efter ångrar han sig: – Vi avbryter omedelbart order från fabriker som har den här typen av problem. Det finns inga sådana varor i våra affärer. Jasså? Rosengren påstår också att de leverantörer som inte kontrollerats (d.v.s. ca hälften) har en "mycket lägre riskprofil". Tro det den som vill. Samma oetiska förhållanden gäller även för ICA. Man vet ju inte längre var man ska handla. Nej, jag köper aldrig leksaker och kläder på Coop eller ICA, men det känns ju som att man indirekt stöder sådan här verksamhet om man handlar mat i deras butiker. Vi röstar ju trots allt med våra plånböcker. Hur tänker ni, kära läsare?

Det måste bli ett slut på den här billighetsfixerade slit-och-släng-kulturen. Jag kan bara hoppas att nyheter som denna öppnar ögonen på folk och får dem att inse att billigt INTE är bra.

måndag 2 augusti 2010

Kycklingplågeri

Miljontals kycklingar får frätskador av att vada omkring i sin egen avföring. Artikeln handlar om Danmark, men jag har svårt att tro att förhållandena skulle vara bättre i Sverige. Det gör mig så förbannad att djur behandlas på detta sätt! Det är rena rama djurplågeriet, och ingen ingriper. Samtidigt som folk gläds åt att Katalonien förbjudit tjurfäktning så mumsar de glatt på sina kycklingfiléer. Skenheligt så det bara smäller om det! Själv köper jag inte längre kyckling sedan några år tillbaka (om jag inte får tag på Bosarpskyckling, Sveriges enda ekokycklinguppfödare) just på grund av den förskräckliga behandling kycklingarna utsätts för.