måndag 13 september 2010

Matvalet 2010

Snart är det val, och maten har varit en het potatis (haha) i valrörelsen. Här är några tips för den som vill sätta sig in i hur partierna tänker kring matfrågor.

Sveriges konsumenter har en omfattande valsajt med intressant information om vad de olika partierna tycker om maten. Bl.a. kan man ladda ner en kort sammanfattning av alla svar. Fråga 3 är mycket intressant: Vad tänker ert parti göra för en mer hållbar produktion och konsumtion av livsmedel? Det handlar om miljö- och hälsomässiga perspektiv, såväl som sociala, ekonomiska och djuretiska perspektiv. Ekologiska livsmedel lyfts av alla partier i det rödgröna blocket, men kristdemokraterna är det enda alliansparti som nämner ordet ekologiskt. Kristdemokraterna konstaterar också att "Konsumenter måste ges reell möjlighet att välja bort GMO.", medan miljöpartiet "Förespråkar en restriktiv GMO policy där bl a animaliska produkter bör GMO-märkas och offentlig upphandling bör vara GMO-fri."

Den som är intresserad av upphandlingsfrågor tar sig en titt på Sveriges offentliga inköpares valsida.

Giftfritt.se, ett nätverk grundat av två agronomer vid SLU, har frågat partierna om hur de tänker kring ämnet giftfri mat. Deras slutsats: "Det råder en skarp linje mellan allianspartierna och de rödgröna partierna. Man hittar egentligen ingen förändringsvilja hos allianspartierna annat än att man vill öka andelen ekologisk mat. Den uppfattning man får är att saker och ting är bra som de är."

Allians för djuren (Djurens rätt) har granskat och intervjuat politikerna angående djurskyddsfrågor. Deras slutsats: "Den borgerliga alliansen med moderaterna i spetsen har sedan regeringstillträdet 2006 slaktat flera viktiga djurskyddsreformer som det tagit lång tid av opinions- och lobbyarbete från djurrätts- och djurskyddsrörelsen att åstadkomma."

Den som vill ha ekologisk, GMO-fri mat producerad med hänsyn till djur och natur borde inte ha allt för svårt att bestämma sig. Det finns ju trots allt bara ett parti som har ett genuint miljöengagemang och inte bara rider på "ekotrenden". Vilket parti det är får var och en klura ut själv... (Tips: det hörs på namnet).

Grattis Saltå Kvarn!


Det här är inte helt pinfärska nyheter, men vi vill ändå passa på att gratulera Saltå Kvarn till livsmedelspriset. Livsmedelspriset utdelas av livsmedelsföreningen, ett nätverk för personer verksamma inom livsmedelshanteringen. Motiveringen lyder:

"Saltå Kvarn har lyckats göra biodynamiska spannmål till något lyxigt och eftertraktat - därtill med estetiskt tilltalande design.

Företagets medvetna och fruktbara användning av sociala medier som Twitter och Facebook - med grupp på över 5 000 medlemmar! - är också anmärkningsvärd.

Att ett företag med så stor integritet tilltalar så många med sitt mervärde inspirerar verkligen. För livsmedelsnäringen är Saltå Kvarn ett gott exempel på företag som åtnjuter stort förtroende hos sina konsumenter. Saltå Kvarn står för vad de gör, håller spåret och kommunicerar med konsumenterna längs vägen.

Vem kunde tro att det skulle bli en hype att blanda sin egen ekologiska müsli på nätet?

Jo, Saltå Kvarn."

Vi kan bara hålla med - och tillägga att de dessutom håller en mycket hög kvalitet på sina produkter. Hurra för Saltå Kvarn!

onsdag 1 september 2010

Skördetider

Nu är det skördetider och säsong för en massa härligheter så som olika slags kål, jordärtskockor, mangold, plommon och äpplen. Förläng den härliga skördesäsongen genom att sylta, safta, göra inläggningar och mjölksyrade grönsaker, så kan du njuta av det goda hela vintern. Men strunta i att handla i din vanliga affär (hallå, Sveriges handlare, varför existerar inga årstider i era frukt- och grönsaksdiskar??). Gå på skördemarknad istället! Det är en fest för alla sinnen. Vår absoluta favorit är Skillebyholms höstmarknad i Järna (ekologisk/biodynamisk frukt, grönsaker, saft och honung - men också kläder av naturmaterial, handgjorda leksaker, keramik, aktiviteter för hela familjen, lunchbuffé m.m.). I år ordnas den söndagen den 12:e september, hoppas du kommer!

Här är några andra skördemarknader i Stockholstrakten, tipsa gärna om fler i kommentarfältet:

Vintervikens trädgård, söndagar t o m 12/9.
Bondens egen marknad på Katarina ban­gata, lördagar t.o.m. 23/10, i Tessinparken, lördagar t.o.m. 23/10 samt på torget i Huddinge, lördagar t.o.m. 25/9. (Ordnas även på andra orter runtom hela Sverige)
Trädgårds- och skörde­marknad, Ulriksdals slott, 9–12/9.