måndag 21 juni 2010

Mer om små förpackningar, denna gång ekologiskt smör

Fråga: Hej, jag undrar varför ekologiskt smör bara finns i 250 grams förpackning? Är det för att det ska verka billigare än det egentligen är, om man jämför styckpris istället för kilopris på smöret? Jag hoppas att ni snart börjar sälja ekologiskt smör i samma storlek som annat smör. Vi som vill välja ekologiskt äter faktiskt lika mycket som andra människor.

Svar: Hej!
Tack för ditt mejl. De förpackningsstorlekar som vi har av Ekologiskt smör är 250g och 1000g. Då smör fordrar stora mängder råvara och ekologisk mjölk är en bristvara, har vi valt att endast ha dessa två förpackningsstorlekarna. Den stora förpackningen beställs oftast av dagis och skolor. De flesta butikskedjorna kan vid efterfrågan beställa hem även den stora förpackningen men det är inget de normalt har i lager. Vi för dina synpunkter vidare in i företaget. Tack för att du tog dig tid att skriva till oss.
Vänliga hälsningar
Arla Foods AB

Vi är tillbaka och tycker till om EU:s matregler

Beklagar det långa bloggstoppet, vårt internet har legat nere. Typiskt, när det har funnits så mycket spännande att skriva om!

EU-parlamentet har ju debatterat nya regler för märkning av livsmedel, framför allt har det handlat om att konsumenten inte ska vilseledas. Ett förslag var också varningsmärken på ohälsosam mat, vilket kanske kan tyckas överdrivet. Men det blev inget av just det förslaget. Däremot stödde ledamöterna EU-kommissionens förslag att livsmedelsförpackningar ska informera om innehållet av fett, mättat fett, socker och salt samt energiinnehållet. Utöver det bör det finnas rekommenderade dagliga intag. Protein-, fiber- och transfettinnehållet ska också skrivas ut någonstans på förpackningen.

Kravet på märkning av ursprungsland ska gälla för alla sorters kött (vilket det inte gör i dagsläget), mejerivaror samt färsk frukt och färska grönsaker och andra livsmedel som bara innehåller en ingrediens. Vad gäller köttet ska information finnas om var djuret föddes, var det föddes upp och var det slaktades. (Läs EU-parlamentets pressmeddelande här).

Många bra förbättringar, tycker vi (även om man alltid kunde vara ännu bättre). Men vi undrar hur länge det dröjer innan reglerna blir verklighet? Ministerrådet måste också godkänna förslaget, och det kan alltså hamna hos parlamentet igen för ytterligare bearbetning. När en lag till sist fåtts till stånd har livsmedelsbranschen tre till fem år på sig att införa reglerna. Så om byrokraterna jobbar som vanligt kanske vi får se verkningarna kring år 2020? Suck.

fredag 4 juni 2010

Varför är mozzarellan så liten?

En dag när jag var och handlade på konsum upptäckte jag något nytt: ekologisk mozzarella från Zeta. Hurra, vad bra, tänkte jag och sträckte jag mig efter förpackningen. Då upptäckte jag att den var väldigt liten. Ynka 100 g. Och jag som tycker att de där standardförpackningarna på 125 gram känns onödigt små! Mozzarellan fick ligga kvar i hyllan, och jag gick hem och mejlade Zetas kundtjänst:

Hej,

jag blev väldigt glad när jag upptäckte att ni har en ekologisk mozzarella i ert sortiment. Men sedan märkte jag att det bara var 100 gram, varför är det så? Er övriga mozzarella (liksom de flesta andra tillverkares) kommer ju i 125 grams förpackningar. Vi som gillar ekologiskt äter faktiskt lika mycket som "vanliga" människor!

Svaret jag fick var mycket utförligt:

Tack för ditt mail, vad kul att du också gläder dig åt lanseringen av vår Ekologiska Mozzarella. Som du säkert vet är råvarorna till ekologiska produkter, i det här fallet ekologisk mjölk, avsevärt dyrare än konventionella produkter. Vi stod inför valet att ha 125g Ekologisk Mozzarella till ett pris som skulle bli väldigt mycket högre än den vanliga produkten eller att ha en liknande prisbild med mindre vikt. Vi investerar i en hel del kampanjer på den vanliga mozzarellan under året men eftersom volymerna på den ekologiska mozzarellan fortfarande är relativt små, skulle det inte vara möjligt att göra detta på den ekologiska mozzarellan. Eftersom prisnivåerna nu är väldigt nära varandra kan vi nu vid exempelvis en annons i ICA´s veckoblad ge konsumenten möjlighet att köpa antingen vår vanliga Mozzarella eller Zeta Ekologisk Mozzarella till samma kampanjpris. Vi vill att de konsumenter som föredrar ekologiska alternativ också ska kunna köpa sina produkter ”på kampanj” och det är anledningen till vårt val. Vi vet också att många konsumenter lever i 1- eller 2-personershushåll och då är inte de vanliga ”standardstorlekarna” på förpackningarna inte alltid optimala utan generellt så efterfrågas just mindre förpackningsstorlekar.

Vi tar givetvis till oss av din åsikt och hoppas att du också förstår hur vi har resonerat. Varmt välkommen att höra av dig om du har ytterligare frågor eller funderingar!


Ja, jag förstår nog hur de resonerar, men tycker ändå att de hellre hade fått ha samma storlek på förpackningen som annan mozzarella. Många recept utgår ju ifrån att förpackningarna är 125 gram. 25 gram hit eller dit är kanske inte jättemycket, men ofta ska man ha två paket mozzarella, d.v.s. 250 g. Det betyder att man måste köpa tre paket av Zetas mozzarella för att få tillräckligt, och då blir det ju väldigt dyrt ändå. Vad tycker ni om att ekologiskt ofta är i mindre förpackningar?

/Mama Bear