tisdag 23 mars 2010

Coop sysslar med greenwash


Först läste vi om det på Karins miljöblogg. Sedan såg vi dem på konsum vid Brommaplan och konsum i Kungsängen: de "ekologiska" jätteräkorna. Tydligen så säljer coop sedan 2003 jätteräkor som påstås vara ekologiska - de har texten "ekologiskt" tryckt på påsen med stora bokstäver och har dessutom fått en grön hyllmärkning. Ändå är de varken certifierade av KRAV eller EU-ekologiskt. Att kalla jätteräkorna ekologiska är minst sagt tvivelaktigt, eftersom odlingen av dessa räkor bl.a. bidrar till att mangroveskogar huggs ner. (Bilden visar hur skövlad mangrove ser ut). Mer om att jätteräkorna verkligen inte gör skäl för epitetet ekologiska kan du läsa här och här.

Eftersom Karin fick ett ganska uselt svar på sin förfrågan om varför coop har dessa räkor i sitt sortiment, beslöt vi oss för att vi också skulle fråga.

FRÅGA:

jag har noterat att ni i flera av era konsumbutiker säljer scampi (jätteräkor) av märket naturland som påstås vara ekologiska. Men det är ju tillverkaren själv som skrivit dit "ekologiskt" på påsen! Ställer ni på coop inte högre krav än så på era miljömärkta varor? Borde de inte vara certifierade av ett oberoende organ, så som KRAV, Demeter eller EU-ekologiskt, för att få en grön hyllmärkning?

SVAR:

Hej

De odlade jätteräkorna vi säljer är ekologiskt certifierade, som följer regelverk för ekologisk produktion.

Då krav inte har regler för området kan vi inte använda KRAV märkningen, därför nöjer vi oss med centrollrapporterna för varje leverans


Med vänliga hälsningar

Coop Kundkontakt
020-71 10 10



Ja, vad kan man säga, svaret var ju inte särskilt bra nu heller...

(Fotnot: Greenwashing eller Greenwash innebär att företag som sysslar miljöfarlig verksamhet försöker skapa en bild av sig som miljövänliga)

lördag 20 mars 2010

Vi omnämns på finsk radio!

Vår anspråkslösa blogg har uppmärksammats av det finlandssvenska radioprogrammet Eftersnack. Vilken ära!

Du kan se och höra programmet här - vi omnämns ca 40 minuter in i sändningen.

Suspekt soja?

Jag (mama bear) skulle handla soja häromdagen, men affären jag gick in på hade ingen ekologisk soja. Jaha, jag tar väl den där Kikkoman då, tänkte jag. Den har vi haft förut, och den innehåller inte en massa konstiga tillsatser. Bara sojabönor, vete, salt och vatten. Ja just det... sojabönor... GMO... nervgifter...

Eftersom jag har lyssnat till SR:s matens pris om de förskräckliga förhållanden sojabönderna i Brasilien utsätts för, förmådde jag inte att köpa någon soja alls utan gick hem tomhänt. Väl hemma mejlade jag Arvid Nordqvists kundservice, eftersom det är de som distribuerar Kikkoman soja här i Sverige:

Hej,

varifrån härstammar sojabönorna till Kikkoman soja? Är det GMO-soja?

De svarade väldigt fort. Samma dag, faktiskt:

Tack för Ditt mail.

Råvara till Kikkoman soja kommer till stor del från Brasilien.

Alla produkter som innehåller genmodifierade organismer i råvaran måste enligt lagstiftningen hos oss i Sverige märkas med speciell text om det på etiketterna.

Eftersom GMO grödorna kan sprida sig och obemärkt korsas med icke GMO plantagers grödor granskas råvaran till Kikkoman soja mycket noggrant och därför vet vi att den sojasåsen som säljs i butikerna inte behöver märkas med denna text.

Med vänliga hälsningar

Konsumentkontakt / Minna


Det låter ju bra. Men det blir nog ekologisk soja för mig i varje fall. För säkerhets skull.

Förövrigt så visste jag inte att all GMO-mat måste märkas. Hur ser den märkningen ut?

tisdag 9 mars 2010

Inte så naturligt naturgodis

Jag (Papa Bear) måste erkänna: Jag älskar det så kallade "naturgodiset". Det där med papegojan och yoghurt och russin och bananer. Någonstans, djupt inne, har jag intalat mig själv att detta är det bästa snackset man kan hitta i en vanlig matbutik. Men så en dag var jag ändå tvungen att kolla på innehållsförteckningen och blev minst sagt snopen. Vissa sorter innehöll 5,6,7(!) olika e-ämnen. Några av dessa var aromämnen och det fick mig att börja fundera. Luktar och smakar inte frukter naturligt? Jag var såklart tvungen att fråga: Hej! Jag läste lite på er hemsida och vad alla produkter innehöll. Det som slog mig var att det mesta som jag klickade på innehöll arom av något slag. Jag undrar bara varför, smakar/luktar godiset ingenting annars?

Svar:

Hej,

Tack för ditt mail. Det stämmer att många av våra produkter innehåller aromer, och det beror på att vi vill framhäva smaken som annars är för tunn. Våra torkade fruksnacks till exempel innehåller aromer pga att den naturliga smaken (och lukten) försvinner under torkningen, och då måste man tillsätta aromer för att få tillbaka den goda smaken. Det är dock mycket små mängder aromer som tillsätts.

Med vänliga hälsningar/Kind Regards

Maria Herentz

Kvalitetsansvarig/Quality Manager, Exotic Snacks AB

Pringles svarar.

Hej,

Smakförstärkare är en grupp av livsmedelstillsatser som används för att förstärka livsmedlets egen smak och (eller) doft, och dom är vanliga i kryddblandningar av alla typ.


Med vänlig hälsning

Jonathan Ek
PROCTER & GAMBLE KONSUMENTSERVICE
nordicsconsumers@custhelp.com

Tack, Jonathan. Men nu var det inte riktigt det jag frågade.

Estrella stoltserar med en professionell konsumentkontakt

Hej,

Du har helt rätt om vi inte kryddade våra chips så skulle alla smaka likadant och det hade nog inte varit så roligt.

Med vänliga hälsningar

Eva Jönsson
Konsumenttjänst
Estrella AB
konsumenttjanst@estrella.se

Tel. 020-340350

Nej, Eva, de skulle nog inte det.

OLW tänker ta bort en smakförstärkare!

Hej!

Tack för dina frågor gällande Natriumglutamat.

Natriumglutamat är en smakförstärkare som betecknas med ett E-nummer (E 621). Flertalet livsmedelsproducenter använder sig av natriumglutamat då den hjälper slutprodukten att få en intensivare och godare smak. Man kan säga att det ”boostar” samtlig smak i en färdig produkt.

Mängderna som används i våra produkter är mycket små då Natriumglutamat endast finns i vår kryddblandning som strös över potatischipen. Men, din fråga är om vi tänker ta bort det eller ej. Och där kan jag svara ja. Ja, vi kommer att ta bort det successivt. Smaken är mycket viktig för oss på OLW och vi lägger stora resurser på att hitta bra smaker. Arbetet med att ersätta Natriumglutamat med andra smakbärare är igång men det är ett arbete som tar tid eftersom man måste göra om hela kryddblandningen från början. Många stora livsmedelsproducenter håller på med samma process men alla står inför samma fakta att göra om sina recept från början och detta tar tid. Slutprodukten skall smaka som den alltid gjort, annars blir konsumenten missnöjd.

Det är mycket forskning runt glutamats inverkan och den följer vi noga.

Vänliga hälsningar

Pernilla Sools
Konsumentkontakt
OLW Sverige AB

Papa Bear får tacka Pernilla och OLW för ett bra svar och ett bra initiativ!

Smakar chips någonting, egentligen?

Om man vill ha någon smak på chipsen så är det omöjligt att hitta några i affären som inte innehåller onödiga tillsatser (som är så populärt att säga nu för tiden). Då började jag fundera på att göra egna chips, och hur jag skulle gå tillväga. Skulle jag välja att krydda mina chips med ett natriumglutamat som det påstås kan ge mig allvarliga skador? Om jag inte vore nöjd med denna roulette, skulle jag då välja att tillsätta lite syntetiskt framställt salt av nukleinsyror? Nja, jag skulle skiva tunna skivor potatis, fritera dem några gånger, strö på lite salt och kryddor och sedan föra in dem i ugnen. Men det kanske bara är jag som känner mig mer hemma i köket när jag gör mat än i labbet.

Jag har frågat OWL, Estrella och Pringles ifall deras chips skulle smaka något ifall de inte hade smakförstärkare (olika E-ämnen). Jag publicerar deras svar i den följd de svarar.

/ Papa Bear

måndag 8 mars 2010

Matens pris

Har precis upptäckt SR:s programserie matens pris, som handlar om den billiga matens konsekvenser. Det är viktigt att nackdelarna med den billiga maten lyfts fram. Jag tror ju på att kunskap är makt, och att vi som konsumenter kan påverka hur vår mat produceras. Men för att som konsument kunna göra medvetna val och "rösta med plånboken" måste man få mer information om matens ursprung och produktionsmetod. Hur många vet t.ex. om att svenska grisar matas med GMO-soja från Brasilien? Så tack till SR för denna fantastiska serie, som är public service när det är som bäst! Kolla in hemsidan och lyssna på de två program som sänts hittills här.

I hopp om en matrevolution
/Mama Bear

torsdag 4 mars 2010

GMO-potatis, nej tack!

Läser i dagens DN att EU-komissionen ger grönt ljus till en svensk genförändrad potatis. Hittills har potatisen Amflora bara använts i industrin för att ingå som ingrediens i bl.a. klister och betong. Men nu ska det alltså bli fritt fram att odla den kommersiellt. Potatisen innehåller en antibiotikaresistent gen, vilket gör den extra läskig. För hur kan man garantera att den genen inte sprids också till sjukdomsalstrande bakterier? Mer om den otäcka potatisen på Hej då GMO! Där finns också information om vad du kan göra för att förhindra frammarschen av GMO i Sverige.

/Mama Bear

onsdag 3 mars 2010

Den främmande lilla kycklingen


Jag är en liten kyckling
från en äggkläckningsmaskin,
så jag har aldrig sprungit jag
bland kor och får och svin
och traskat efter kycklingmor
i syskons glada flock,
där hon går muntert krafsande
och lockar: "Krock, krock, krock."
Och aldrig har jag sovit
under hennes vinge fin,
jag stackars lilla kyckling
från en äggkläckningsmaskin.

I vår maskin man kläcker ut
minst tretti tjog om dan.
Och när vi vuxit lite grand,
så skickas vi till stan.
Då packas vi i lårar tätt.
Ack, vilket pip och flax!
Men tänk, en spjäla lossnade,
och jag, jag rymde strax!
Nu står jag utanför och ber:
"Säj, får jag komma in,
jag stackars lilla kyckling
från en äggkläckninsmaskin?"

"Nej, du får inte komma hit!"
en långbent kyckling skrek,
"för du ser inte ut som vi,
du är så ful och blek!"
Men kycklinghönan sa: "Tyst, tyst,
- fy skäms, vad sa du där?
Kom gärna in, min lilla vän,
kom in och värm dig här!
Du ryms nog gott bland mina små
tätt under vingen min,
du stackars lilla kyckling
från en äggkläckningsmaskin."

Elsa Beskow