onsdag 17 februari 2010

Grand Hotel Lund om ål

Fråga: Hej! Jag såg på WWF's hemsida att ni serverar ål. Jag undrar vad ni har för motivering till att servera denna akut hotade art, och hur mycket ni säljer.

Svar: Hej, vi tog ett beslut I början av december att INTE servera ål på Grand i någon form, ledsen att WWF hemsida inte är uppdaterad med detta,



Mats Petersson

köksmästare


Rättelse: Jag fick informationen från Naturvårdsverket (uppdaterad 2009) och inte WWF. Detta är alltså en miss av mig (Papa Bear). Hur som helst: Tack Grand Hotel Lund för att ni inte längre serverar ål!

Melanders Fisk om ålen

Fråga: (samma som förra)


Svar:
Hej, vi säljer väldigt lite ål, men våra fiskare har aldrig fått så mycket ål som de fick i höstas.
Vi själva ser fram emot ett fiskeförbud på ål, så att man fredar den i några
år eller för alltid om det är så akut ont om ål som det sägs. Det finns ju kvoter på andra fiskarter idag och det funkar jättebra.
M.v.h. Inger - Melanders Fisk i Östermalmshallen tel. 662 45 79

Herrestad Gästis om Ål

Fråga: Hej! Jag undrar vad ni har för motivering till varför ni säljer den akut hotade ålen, och hur mycket ni säljer.

Vänliga hälsningar...

Svar: Vi serverar ca 15-20 kg ål på vårt julbord. Motiveringen är att mina gäster efter att ha blivit tillfrågade till 80% efterfrågar ål av tradition på julbordet. Vi driver ett småskaligt närproducerat julbord väl förankrat i tradition och får svårt om vi ska gå emot gästernas önskemål.

den andra motiveringen är att om inte vi i sverige köper den ål som tas upp enligt kvot av fiskarna så tvingas de exportera den till mindre förtjänst utomlands. Hur vi än gör så kommer ålen att fiskas tills det blir förbjudet.

Själv tycker jag att media i större utsträckning borde titta på all ål som dör och inte kommer till matbordet pga utbyggda älvar och vattendrag. den siffran är hundrafallt större än den lilla ål som våra få yrkesfiskare lyckas få tag på numera.

Det är kul att ni frågar om motiveringen jag har för att servera ål, Hoppas bara jag nu inte blir utdömd som nått ålarens :)

MVH
Jonas Flodqvist
Herrestad Gästis

Björnarna undersöker ålen

Tänkte bara meddela om vårt pågående projekt:

Ålen är som bekant akut utrotningshotad. Ålen är en av planetens absolut äldsta djur. Den kan bli otroligt gammal - i ett akvarium blev en ål hela 84 år gammal. En annan ål som sattes ned i en brunn i Skåne 1859 levde fortfarande 1994. Människan vet ytterst lite om ålen. Blankål och gulål är (något som man inte trodde förut) samma ål, bara i olika stadier av sin utveckling. De leker enbart i Sargassohavet, ungefär 6000 kilometer från Sverige. Det som gör är så tragiskt är att ålen har överlevt flera istider och flera klimatförändringar, människan är den enda som har lyckats hota dess bestånd. (Källa: Tyst hav av Isabella Löwin. Läs den!)

Vi utför alltså en undersökning där flertalet restauranger, hotell, värdshus osv. får besvara varför de serverar ål samt hur mycket ål de säljer. Vi utgår från Världsnaturfondens lista över vilka som säljer ål. Tyvärr är den uppdaterad senast 2009 och flertalet restauranger har redan tagit bort ål från sin lista. Detta är naturligtvis bra, och vi kommer även presentera dessa!

/Papa Bear

onsdag 10 februari 2010

På tal om majs...

...så vill jag tipsa om filmen King Corn - en riktig skräckhistoria tycker jag! Kolla in trailern:



/Mama Bear

tisdag 9 februari 2010

COOPs egna tacoskal

När man vill ha Tacos så finns det en djungel av Santa Maria-produkter. Vissa ekologiska alternativ har börjat poppa upp på hyllorna, men dessa tycks enbart finnas på välsorterade butiker. Vår närmsta Konsum har ett ytterst litet utbud och valet står då mellan Santa Marias tacoskal eller COOPs egna. Denna gång föll valet på COOPs men när vi kom hem så började vi fundera var skalen kom ifrån. Det står att de är gjorda i Belgien, men det som verkligen är intressant är varifrån majsen som skalen är gjorda av har för ursprung. Och kanske framför allt: Är de genmodifierade? Vi fyllde tyvärr i frågan via ett formulär på deras hemsida så formuleringen försvann. Men den löd ungefär såhär: Hej! Varifrån kommer majsen i Coop Taco Shell och är de genmodifierade?

Svar: Vi har mottagit förfrågan om Taco Shell Coop

Majsen kommer ifrån Frankrike. Alla Coops leverantörer får skriva på kontrakt att man inte arbetar med GMO.

Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar

Coop Kundkontakt
020-71 10 10
www.coop.se

Tack Coop för ett sådant avtal!

/
Papa Bear

Polska eller svenska blåbär?


Eftersom björnar tycker väldigt mycket om blåbär på sin morgongröt och gärna vill ha ekologiska sådana, men är för lata för att plocka, så köper de Polaricas KRAV-märkta. Men om man undersöker förpackningen så står det något i stil med: Ursprungsland: Sverige. Producerat av Polarica i Polen. Vad gör man i Polen? Nå, jag var tvungen att fråga:

Hej, jag köpte precis era KRAV-märkta blåbär och läste lite på baksidan. Det står: "Ursprungsland: Sverige. Producerat av Polarica i Polen". Jag skulle vilja veta lite mer vad detta innebär. Plockas bären i Sverige, för att sedan skickas till Polen för packning och sedan tillbaka till Sverige? Varför denna omväg i sådana fall? Vänliga hälsningar

Svar:

Bra fråga.


Det är blåbär från Norrbotten i kapslarna.


Så här ligger det till.


Vårt företag har tre anläggningar . Haparanda Sverige, Sotkamo Finland och Swidwin (Nordvästra Polen). Vi har idag endast en packningslinje för konsumentförpackningar och den ligger i Polen eftersom största delen av bären som packas är odlade(Hallon, Jordgubbar etc.) och kommer därifrån eller från angränsande länder.


De Krav certifierade vilda bären ( Hjortron, Blåbär, Lingon) kommer från ett område i Norrbotten mellan Boden och Jokkmokk. Dessa bär rensas i Haparanda skickas med bil till Swidwin packas i kapslarna och skickas med båt över sundet till lager i Skåne och vidare till butik. Ekonomiskt sett kan vi ej ha packningslinje på två ställen . Miljöbelastningen vore också mkt större om vi transporterade de odlade bären hela vägen upp till Haparanda och sedan ned i Sverige igen.


Har du fler funderingar så hör av dig.


Med vänlig hälsning

Polarica AB

Food inc



Måste bara uppmana alla som inte redan sett Food inc att se den! Det handlar visserligen om den amerikanska matindustrin, men jag tror inte vi är mycket bättre här i Sverige. Tänk bara på grisskandalen (som de flesta redan verkar ha glömt...)! Och Monsantos GMO-grödor håller ju sakta men säkert på att slå rot på våra åkrar också.

Enligt frilansjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen står de tio största livsmedelsföretagen i Sverige för hälften av hela försäljningen. "Vi producerar lika mycket mjölk som för 30 år sedan, men i dag från 5 000 gårdar mot 18 000 då. Och endast 120 gårdar producerar merparten av våra 75 miljoner kycklingar." (Källa: Ekolådans nyhetsbrev Veckans Eko v. 06).

Tyvärr verkar filmen inte gå på bio längre, men den ska komma på DVD med svensk text i juni, och finns säkert att ladda ner för den som vågar (se upp för FRA!).

/Mama Bear

p.s. Jag har precis lånat Nina Östmans bok Vad gör du människa? på biblioteket. Underrubriken lyder Om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter. Ungefär samma tema som i Food inc, alltså. Jag återkommer när jag läst mer!

söndag 7 februari 2010

Demeter svarar


Fråga:

Hej.

Arlas och Milkos kor avhornas och de motiverar detta med att djuren skadar varandra annars. Hur kommer det sig att era kor inte skadar varandra, trots sina horn?

Svar:

Tack för ditt mejl. Ja det är ingen lätt fråga avhorning eller inte avhorning. Det beror på så många saker om det fungerar i en besättning med horn eller inte. Dels så måste ju stallarna var lite annorlunda utformade, dels så spelar storleken på besättningen också en roll.
På en biodynamisk går råder ju en helhet, man har inte fler djur än man kan odla foder till, och inte större areal än man kan försörja med gödsel.
Vi har ju också inskrivet i våra regler att vi inte tillåter avhorning. Horn har en betydelse som en motpol till de intensiva matsmältnings- och ämnesomsättningsprocesserna hos en idisslare. Hornen bidrar till uppbyggande av djurets livskrafter. Du kan läsa mer i våra regler.
Sen tillåter vi också pollade djur, vilket betyder att de är genetiskt hornlösa, alltså födda utan horn.
Vänliga hälsningar
Mona

Arla vet ingenting och skickar mig vidare till KRAV



Fråga:

Hej Arla. Jag undrar om de ekologiska gårdarna får avhorna sina kor?

Svar:

Tack för ditt mejl.

Vi kan inte alla regler för ekologisk mjölkproduktion.

Vårt förslag är att du tar kontakt med KRAV. Det är dom som sätter upp dom
regler som den ekologiska bonden ska följa. Det är också dom som ser till
att dom efterlevs.

http://www.krav.se/

Vänliga hälsningar
Arla Forum 020-996699


Jag följde deras anvisningar och såhär säger KRAV om avhorning:

Operativa ingrepp

5.5.2
Stympning är ej tillåtet med följande undantag:
- kastrering av unga kalvar och grisar
- avhorning för att djur ej ska skada varandra. (K) (IBS)

5.5.3
Kastrering av kalvar före 8 veckors ålder är tillåten. Kalvar ska bedövas vid ingreppet. Vid enstaka tillfällen kan senare kastrering tillåtas.
Kastrering av grisar före 7 dagars ålder är tillåten. Tandslipning är tillåtet på smågrisar vid stora kullar och ska göras före 7 dagars ålder. (K) (IBS)

Bedövning av smågrisar rekommenderas. Forskning och utvecklingsarbete inom området är högaktuellt i Europa. Lämpliga bedövningsmetoder bör inom en snar framtid kunna tillämpas för att åstadkomma en så smärtfri hantering som möjligt så länge kastration är nödvändig.

5.5.4
Avhorning får endast göras genom bränning före 8 veckors ålder. Vid speciella omständigheter som sena hornanlag eller annat kan avhorning genom bränning göras vid något högre ålder. Avhorning av äldre djur av djurskydds- eller hanteringsskäl är tillåtet.
Hjort får i undantagsfall avhornas för att kunna hanteras eller transporteras. Med avhorning avses i detta fall avsågning av fejade horn.
Krav på dokumentation gäller enligt 5.1.11. (K) (IBS)

Bedövning ska användas enligt svenska djurskyddsbestämmelser.

(http://regler.krav.se/ArticlePages/200701/26/20070126091943_public445/20070126091943_public445.dbp.asp)



Kanske Arla borde fundera på att avhorna sin logga?

Svar från Milko















Fråga:


Hej Milko.
Jag undrar om alla era kor avhornas. I sådana fall varför?

Svar:


Milko är en mejeriförening som ägs av de bönder som lämnar mjölken till något av våra mejerier. Milko har alltså inga kor, det är våra bönder som har dem och då beror det alltså på dem hur de gör med avhorning.

Främst är det en säkerhetsfråga för de flesta olyckor som sker i lantbruket är då man hanterar djur. Kor är stora djur och deras horn är vassa, om de viftar till med huvudet så är det lätt hänt att du skadar dig på dem. De har en strikt rangordning och har de horn så bråkar de mer. Man väljer då att ta bort hornen då de är kalvar, innan hornen växt ut. De får bedövning av veterinären eller personal från Husdjurstjänst.

Hälsningar Inger S

Medlemsavd Milko


lördag 6 februari 2010

Varför får korna inte behålla sina horn?

När jag var liten delade jag upp nötkreatur på det här viset: Kor (nötkreatur som kalvat) hade inga horn medan tjurar var de som hade horn. När man gick och vandrade i de idylliska kulturlandskapen såg man sällan några nötkreatur med horn. Det var en sådan naturlig syn.

Det var en föreläsning om hållbart jordbruk som fick mig att börja fundera. Under föreläsningen stötte jag för första gången på fenomenet med avhorning. Varför gör man det? Hur kommer det sig att vissa mjölkbönder klarar av att ha kor med horn, medan andra hävdar att det är livsfarligt både för dem och de andra korna. Det är ju trots allt väldigt smärtsamt för korna. Horn är inte död materia. "Medan hornens yttre skikt är tunt och utan känsel är de inre horntapparna däremot blodgenomflutna och förbundna med nervsystemet... Med sitt hålrum utgör hornen den direkta fortsättningen på bihålorna." (länk)

Jag bestämde mig för att mejla Milko, Arla och Demeter (biodynamiska föreningen) för att fråga vad de har för policy kring avhorning.

/Papa Bear